top of page

Lite extra omvårdnad...

 

Sätt dig och dina fötter i centrum emellanåt

 

 

FOTBAD 

Skapa gärna utrymme både tidsmässigt och praktiskt för ett härligt varmt fotbad i 

15–20 minuter, till exempel medan du läser en bok, eller tar en paus, ger en välgörande upplevelse på flera sätt. Tillsätt gärna lite fotsalt eller olja i vattnet.

 

INSMÖRJNING

Med fördel, t ex morgon eller innan sängadags, finn en stund för stilla insmörjning med en kräm/salva/olja du tycker om. Gärna efter fotbad.

 

OLJA

Olja är en mångtusenårig naturlig "produkt", snäll mot huden och absorberas på ett välgörande sätt,  t ex sesam eller olivolja, är mycket behaglig att massera in i nagelbanden. Det förebygger nageltrång och ökar näringen till nageln.

 

FOTGYMNASTIK 

Leder och nerver finns i kroppen för att de behövs, och de behöver användas för att fungera bra. Om det inte finns en led så behövs det ingen led, om det finns en led så behövs den. Vi har gått på två ben i ca 4,5 miljoner år, så naturen har sett till att det som behövs finns.

 

De allra flesta besvär som uppkommer i leder beror på antingen att vi inte använder lederna, eller har använt en led för enformigt. Foten och din kropp mår bra av varierad aktivitet och rörelse varvat med vila. 

 

Så…när du har möjlighet, ta av dig skor och strumpor, gå omkring på olika underlag.

Går du inomhus så gå på olika mattor, olika golv, gå på trösklar, sladdar, rulla fötterna på en tennisboll, gå på tå, på häl, på in- och utsidan av foten. Gör några små hopp, gå ner på huk, bär saker i händerna, stå på ett ben…variera!


Är du utomhus så promenera på olika underlag, gå vid sidan av trottoaren när det finns möjlighet, gå på grusvägar, allra helst på skogsstigar. Använd helst så tunna och ostabila skor som möjligt, gärna helt barfota när vädret tillåter (det tar ett tag att få rätt förhårdnader under fötterna, så var försiktig i början).


På så sätt kommer du att träna upp både leder, muskler och nerver i fötterna och därmed balansen i hela kroppen. Om du under många år stängt in fötterna i alltför styva och uppbyggda skor kan det ta ett tag innan fötterna ”kommer igång”. Börja med några minuter då och då, och längre när det känns bättre. Är fötterna väldigt stela kan det behövas behandling och specifika övningar för att de skall börja röra sig bra. Upplev dina fötter och du upptäcker dig själv på ett nytt sätt.

 

SKOVAL

Hur känns dina skor? Se över ditt skoval för dagen.

 

Små tips som gör skillnad

 

bottom of page